Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σκληρόδερμα




Δεν έβγαζε ποτέ τα γάντια από τα χέρια του. Χειμώνα – Καλοκαίρι, ήταν εκεί σε χρώματα και σχέδια διάφορα.
Ο γιατρός του το είχε ανακοίνωσε λίγους μήνες νωρίτερα.  Έχεις σκληρόδερμα του είπε και φυσικά εκείνος δεν κατάλαβε τίποτα. Βέβαια τα έβλεπε τα χέρια του να αλλάζουν εδώ και καιρό; έχαναν το χρώμα και την αισθαντική τους απαλότητα καθώς άγγιζε το σώμα του. Αργότερα ξεκίνησε να παγώνει και το χαμόγελό του, όσο αστεία κι αν ακούγονταν τα διάφορα που κινούνταν στον αέρα. Σκλήρυνε. Αυτό που ήθελε να καταφέρει μια ζωή, έγινε απότομα. Όπως το ονειρευόταν καθώς ρέμβαζε σε χίλιες μεριές και απίθανα σημεία.
Όλα ξεκίνησαν την ημέρα που αποφάσισε να ξεφυλλίσει τις παλιές σημειώσεις του – ατάκτως ερριμμένες αισθητικά και εννοιολογικά. [Σημείωση 1: Το μοτίβο ηρωποιείται στα όνειρα, ώστε να αποφευχθεί η πίεση του υπερεγώ για την εμφάνιση του ήρωα. Παράρτημα 2.3.12: Η πραγματικότητα στρέφει σταδιακά προς την αυτοχειρία.].  Εκείνη τη στιγμή τα φύλλα δεν είχαν πια την ίδια ηρεμία καθώς τα άγγιζε – τρόμος εις ανάμνησιν της στιγμής – μα ακόμα δεν είχε γίνει τίποτα αντιληπτό. Όταν πια άκουσε και την ετυμηγορία – συστηματικό σκληρόδερμα – ένοιωσε αηδία. Οδύνη και οδύνη.
Έκτοτε διάλεξε την ζωή με τα γάντια. Βέβαια επίκειται και η οριστική πράξη; θα τα ακρωτηριάσει.

                                                                                       Αθήνα  26-05-2007

   Το συστηματικό σκληρόδερμα είναι χρόνια πολυσυστηματική πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται κλινικά από πάχυνση του δέρματος λόγω συσσώρευσης συνδετικού ιστού και από δομικές  και λειτουργικές διαταραχές των σπλάγχνων, των πνευμόνων, της καρδιάς και των νεφρών.Ο βαθμός και ο ρυθμός προσβολής του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων ποικίλει μεταξύ των ασθενών.  Harrison's Rheumatology 2006, Anthony S. Fauci (Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου